Soulfood in de vakantie keet

SOULFOOD in de VAKANTIEKEET

Met scholieren met AD(H)D op vakantie – zomer 2012.

Scholieren uit het voortgezet onderwijs met AD(H)D die een goed dieet volgen, hoe moeten die nou op vakantie? Elk pretpark en vakantieoord staat stijf van de patat en andere rotsooi, waar AD(H)D kinderen alleen maar nog onrustiger van worden. Om een fantastische vakantie te realiseren, met goed voedsel, heb ik een aantal partijen benaderd, en het gaat lukken! Met veel lol en actie!

HET DOEL
Het doel is niet alleen een fantastische vakantie mogelijk te maken voor de jongeren, maar ze daarmee ook uit een isolement te halen. Nu staan de ouders er alleen voor, maar op zo’n vakantie wordt ze deze zorg even uit handen genomen. En, en dat is zeker zo belangrijk, ik kan/wil ze laten zien dat een spannende vakantie juist mogelijk is met een verantwoord dieet.
Zo worden die ouders ook gemotiveerd om door te gaan met dat dieet. En zo raken ook de leerlingen gemotiveerd om zo’n dieet vol te houden, want dat is natuurlijk helemaal niet makkelijk voor ze, in onze vreetcultuur.

WIE DOEN ER MEE?
Fifteen, het restaurant van Jamie Oliver
Studenten van Fifteen, het Amsterdamse restaurant van Jamie Oliver, zullen tijdens de zomervakantie alle gerechten volgens het dieet koken en de leerlingen en hun begeleiders workshops over het dieet geven.
StiBCO, Stichting ter Bevordering van Cognitieve Ontwikkeling
StiBCo ondersteunt het vakantieproject met theoretisch inzicht in het dieet en praktische adviezen in het weerstaan van reclame en groepsdruk. StiBCo zal tijdens de vakantie studenten psychologie en pedagogie workshops geven in mediërend leren. Op deze manier kunnen deze studenten de leerlingen op een speelse wijze bewust maken van hun leerstrategieën, bv. tijdens survivaltochten.
Studenten psychologie en pedagogie
begeleiden de scholieren tijdens de vakantie, en voor hun is dat een stage voor hun studie
SIFE: Students in Free Enterprise en The New businessschool of Amsterdam
Studenten van the New Business School of Amsterdam zetten het management van het project op, zonder betutteling, op basis van loyaliteit. Ze krijgen hierbij begeleiding van SIFE.

AD(H)D en DIEET
Veel leerlingen met AD(H)D slikken Methylfenidaat (Ritalin, Concerta, etc.), om het concentratievermogen te vergroten. Dit willen wij natuurlijk niet stoppen, veel leerlingen hebben er baat bij. Wel zouden we de oorzaak, die is aangetoond door Lidy Pelsser en anderen, willen uitdragen, zodat mensen de kans krijgen om te kiezen om met een dieet het zelfde effect te bereiken als met medicijnen. Met haar onderzoek heeft Lidy Pelsser bewezen dat meer dan 60% van deze kinderen aan voedselintoleranties lijdt, dat met haar dieet kan genezen! We gebruiken voor de scholieren het zogenaamde scdiet. Dit kan namelijk door ouders en leerlingen zelfstandig gevolgd worden, en wordt al gedurende 50 jaar in Amerika toegepast. En we begeleiden de ouders bij het omgaan met een puber met AD(H)D in combinatie met het dieet.